WordPress Sitesi Güvenliği için Nelere Dikkat Etmelisiniz?

WordPress Nedir?

Wordpress Nedir? Ne İşe Yarar?

WordPress Nedir? Ne İşe Yarar?

WordPress Nedir, Ne İşe Yarar?

WordPress, açık kaynak kodlu bir CMS yani içerik yönetim sistemidir. WordPress 2003 yılında iki kişi tarafından PHP ve MYSQL ile geliştirilmiştir. Web sitenizin içeriğini kendi kontrol paneli sayesinde telefon, tablet veya bilgisayardan kolayca oluşturabilirsiniz. WordPress ile hiçbir kodlama bilgisi olmadan kolayca websitesi yapılabilir. İçindeki binlerce eklenti ile web sitesi oluşturmayı daha da kolay hale getirmektedir. WordPress, SEO eklentilerinden galeri eklentilerine, site düzenleme araçlarından e-ticaret eklentilerine kadar uzanan geniş eklenti portföyüne sahiptir.

Kurulumu ve kullanımı kolay olan WordPress her yıl gönüllü yazılımcılar tarafından geliştirilmektedir. Günümüzde WordPress ile e-ticaret siteleri, kurumsal web tasarımlar, blog siteleri ve emlak siteleri gibi web siteleri yapılabilir. Günümüzdeki websitelerin yüzde 30’u WordPress alt yapısını kullanarak oluşturulmuştur.

Dünyada WordPress Kullanan Ünlü Web Siteleri

Dünyada WordPress Kullanan Ünlü Web Siteleri

Dünyada WordPress Kullanan Ünlü Web Siteleri

WordPress ile haber sitelerinden resmi sitelere, tanıtım sitelerinden e-ticaret sitelerine kadar her türlü web sitesi yapıldığı için dünya genelinde kullanım oranı da oldukça yaygındır. Dünya genelindeki web sitelerinin yüzde 30’u WordPress alt yapısını kullanarak oluşturulmuştur. İnsanların WordPress’i tercih etmesindeki en büyük sebep ise kod yazmadan istediğiniz web sitenin yapılabilmesidir. Kullanımı kolay olduğu için devlet kurumlarından büyük markalara, dünyaca ünlü haber sitelerinden sosyal medya sitelerine kadar çeşitli markalar Wordress’i tercih etmiştir.

  • Adobe Blog
  • LinkedIn Blog
  • Samsung News
  • Nokia Blog
  • Microsoft News
  • Playstation
  • eBay News
  • Flickr Blog
  • Beyaz Saray Resmi Sitesi
  • Pmindia – Hindistan Başbakanlık Sitesi
  • The New York Times Company
  • BBC America
  • Sözcü Haber Sitesi
  • Pubg
  • TDK Resmi Sitesi
  • Unicef
Wordpress Avantajları ve Dezavantajları

WordPress Avantajları ve Dezavantajları

WordPress’in Avantajları Nelerdir?

  • Ücretsiz ve açık kaynak kodludur.
  • Açık kaynak kodlu olduğu için birçok kişi tarafından sürekli geliştirilmektedir. Sürekli yeni eklentiler ve yeni temalar eklenmektedir.
  • Kod bilgisi gerektirmez.
  • Yönetim paneli oldukça geniştir. Yönetim paneli ile her türlü değişimi yapabilirsiniz.
  • Kurulumu kolaydır.
  • Herhangi bir hata ile karşılaştığınızda yararlanabileceğiniz oldukça fazla kaynak mevcuttur.
  • Her tarzda web sitesi yapabilirsiniz. E-ticaret sitelerinden blog sitelerine kadar istediğiniz tarzda web sitesini yapabilirsiniz.
  • Her ihtiyaca göre eklenti mevcuttur. Binlerce ücretsiz eklentisi sayesinde web sitesi yapımı oldukça kolay hale gelmektedir.
  • Kullanımı basittir. Sürükle bırak ile oldukça kolay ve hızlı web sitesi yapabilirsiniz.

WordPress’in Dezavantajları Nelerdir?

  • WordPress‘in dezavantajlarından en önemlisi güvenlik sorunudur. Açık kaynak kodlu olduğundan hata bulması da kolaydır. Ancak bu hataların bulunup düzeltilmesi de kısa sürmektedir.
  • WordPress siteleri profesyonel kişiler tarafından yönetilmediğinde siteniz yavaşlayabilir. WordPress sitenin yavaş olmasının sebebi fazla eklenti kurulumu olabilir. Bu sebeple kontrolsüz ve gereksiz yere eklenti kurmamalısınız. WordPress sitenizi hızlandırmak için cache/önbellek eklentisi kurabilirsiniz. Cache/önbellek eklentisi kurduğunuzda web sitenizde hızlanma olmadıysa resimlerde, sayfalarda ve eklentilerde gereksiz ve kullanılmayanları silebilirsiniz.
  • WordPress açık kaynak kodlu olduğu için sürekli güncelleme yapılmaktadır. Bu güncelleme de bazen işlevselliği düşürebilir. Çünkü kullandığınız bazı eklentiler WordPress’in son sürümü ile uyumlu olmayabilir. Bu sebeple güncelleme yapmadan önce mutlaka web sitenizin yedeğini almayı unutmayın.
WordPress Site Temasını Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

WordPress Site Temasını Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

WordPress Temasını Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

İhtiyaca Uygun Tema

WordPress sitede tema seçimi yaparken ilk önce nasıl bir web sitesi oluşturmak istediğinizi belirlemeniz gerekmektedir. WordPress sitenizi oluştururken tüm ihtiyaçlarınızı gözden geçirip buna göre tema aramalısınız. Aksi takdirde onlarca gereksiz eklentileri yükleyip web sitenizi yavaşlatabilirsiniz.

Tema Performansı

Tema seçiminde önemli olan diğer bir nokta ise temanın performansıdır. Bir temanın tasarımı kadar performansı da web sitenizin sağlığı açısından önemlidir. Web siteniz için beğendiğiniz temanın satın almadan önce mutlaka tema performansını ölçün. Aksi takdirde hız testi yavaş olan bir temayı satın aldığınızda web siteniz için sağlıklı olmayacaktır. Tema performansını ölçmek için temanın demo sayfalarını kullanabilirsiniz. Tema performansını ölçmek için demo sayfanızın linkini kopyalayın ve aşağıdaki siteye yapıştırın. Sonucun 65’in üzerinde olmasına dikkat edin.

Google PageSpeed

Mobil Uyumlu Tema

Günümüzde mobil cihazların artması ile beraber mobil web sitelere ihtiyaç da bir o kadar artmaktadır. Bu sebeple temanızın mobil cihazlara uyumlu olması web siteniz için önemlidir. Temanızın mobil cihazlara uyumluluğunu aşağıdaki siteden kontrol edebilirsiniz. Bu mobil uyumlu tema kontrolü için temanın demo sayfasını kullanabilirsiniz. Temanızın demo sayfasının linkini kopyaladıktan sonra aşağıdaki siteye yapıştırıp kontrolü gerçekleştirebilirsiniz.

Google Mobil Uyumluluk Testi

Göz Yormayan Tema

Kullanıcılarınız için en önemli kısım burası olabilir. Web siteniz ne kadar hızlı olursa olsun göz yoran bir tema siteniz için iyi olmayacaktır. Bu sebeple daha çok sade beyaz ve gri üzerine tasarlanmış temaları tercih edebilirsiniz. Çok fazla açık renkleri bir arada kullanmanız kullanıcıyı sıkabilir ve web siteniz hakkında olumsuz düşüncelere kapılabilir. Tema seçerken renk uyumuna da dikkat etmeniz kullanıcı açısından oldukça önemlidir.

Ücretsiz WordPress Teması ve Ücretli Temalar Arasındaki Farklılıklar Nelerdir?

Ücretsiz WordPress Teması ve Ücretli Temalar Arasındaki Farklılıklar Nelerdir?

Ücretsiz WordPress Teması ve Ücretli Temalar Arasındaki Farklılıklar Nelerdir?

  • Ücretsiz Wordress temalarında tasarımda değişiklik yapmak istediğinizde kod ile uğraşmanız gerekebilir. Ücretli temalarda kendine ait kontrol paneli olduğu için kod kısmına girmeden birçok işinizi halledebilirsiniz.
  • Ücretiz temalarda kullanacağınız eklentileri kendiniz belirlemeniz gerekebilir. Ücretli temalarda ise tema için gerekli olan eklentiler içinde hazır olarak geldiği için eklenti kurmanıza gerek kalmıyor.
  • Ücretsiz temalarda sayfa oluşturucu eklentisi olmayabilir. Sayfa oluşturucu ile sürükle bırak şeklinde sayfa tasarımınızı istediğiniz gibi oluşturabilirsiniz. Ücretli temalarda ise temaya uyumlu tüm eklentiler kendi içinde olduğu için tema yüklenirken sayfa oluşturucu eklentisi de yüklenmektedir.
  • Ücretsiz temalar SEO uyumlu olmayabilir. SEO uyumlu yapmak için gereksiz yere eklenti kurmanız gerekebilir. Ücretli temalarda ise birçoğu SEO uyumlu olduğu için gereksiz SEO eklentileri ile uğraşmanıza gerek kalmıyor.
  • Ücretsiz temalarda teknik destek bulamayabilirsiniz. Ücretsiz temalarda herhangi bir sorun ile karşılaştığınızda sadece arama motorları ve forumlardan çözümü arayabilirsiniz. Ücretli temalarda genelde mail yoluyola destek hattı veya temaya ait forum bulunur. Herhangi bir sorun ile karşılaştığınızda ücretli temaya ait mail destek hattından yada temaya ait forumdan çözümü bulabilirsiniz.
WordPress Sistemi ile E-ticaret Yapılabilir mi?

WordPress Sistemi ile E-ticaret Yapılabilir mi?

WordPress Sistemi ile E-ticaret Yapılabilir mi?

WordPress daha çok kurumsal web tasarım veya blog sitesi için kullanılsa da e-ticaret sitesi içinde kullanılmaktadır. WordPress ile e-ticaret sitesi yapmak için WooCommerce eklentisi kurulması gerekiyor. WooCommerce eklentisi ile e-ticaret sitesi kolaylıkla yapılabilir. Öncelikle e-ticaret temanızın olması gerekmektedir. Blog teması ile e-ticaret yapmayı çalışırsanız çok kullanışlı ve işlevsel olmayacağı için e-ticaret teması kullanmalısınız.

WooCommerce Nedir?

WooCommerce, Wordress içinde e-ticaret siteleri oluşturmak amacıyla kullanılan özgür ve açık kaynak kodlu e-ticaret eklentisidir. WooCommerce oldukça basit ve yönetilebilir kullanıma sahiptir.

WooCommerce ile Neler Yapılabilir?

  • WooCommerce ile gelen siparişlerin yönetimi yapabilirsiniz.
  • Ürün kategorisi yönetimini yapabilirsiniz. İstediğiniz kategoriyi kendinize göre ekleyebilir, düzenleyebilir veya silebilirsiniz.
  • Stok bilgilerini yönetebilirsiniz.
  • Ürünleri varyasyonlu şekilde ekleyebilirsiniz. Örneğin bir ürünün farklı renkleri veya boyutları olabilir. Bu renk ve boyutları istediğiniz gibi yönetebilirsiniz.
  • Ürünlere kampanya ekleme işlemini yapabilirsiniz.
  • Kargo yönetimi yapabilirsiniz. İstediğiniz ürünlerde kargo ücretsiz veya ücretli şekilde ayarlayabilirsiniz. Ayrıca konuma göre kargo seçeneği de ayarlayabilirsiniz.
  • Kupon yönetimi ile kullanıcılarınıza kupon verebilir ve bunların indirimini, hangi ürünlerde geçerli olacağını ayarlayabilirsiniz.

WordPress’i Kurmak Kolay mıdır?

Dünya genelinde yüksek kullanım oranına sahip olan WordPress’in kurulumu kolaydır. Ancak profesyonel kullanımı her ne kadar kolay görünsede zordur. Web siteniz blog sitesi ise SEO kurallarına uygun blog yazısı yazmak veya e-ticaret sitesi ise düzenli kategori ağacı kullanılabilir web sitesi oluşturmak zordur. Bunlar için profesyonel desteğe ihtiyaç duyabilirsiniz.

WordPress Hosting Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler?

WordPress Hosting Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler?

WordPress Hosting Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler?

WordPress hosting, bir WordPress sisteminin barındığı sunucunun donanımsal ve yazılımsal olarak WordPress sistemine optimize edilmiş bir hosting sistemidir.

Sunucu Donanımı ve Hızı

WordPress sitenizin yavaş yüklenmesi kullanıcılar ve arama motorunda üst sıralara yükselme açısından olumsuz etkileyebilir. Bu sebeple sunucu hızı ve donanımı yüksek bir wordpress paketi satın almalısınız. Ayrıca WordPress PHP tabanlı bir yazılım olduğu için Linux işletim sistemleri ile uyumlu çalışır.

Güvenlik

WordPress hosting, wordpress sistemine yapılan saldırılara karşı güvenlik anlamında standart hostinglere göre daha iyidir. WordPress hosting, wordpress sistemine göre optimize edildiği için güvenlik anlamında da wordpress sistemine göre optimize edilmiştir.

Tek Tıkla WordPress Kurulumu

Tek tıkla WordPress kurulumu özelliği ile hosting paketinizin içinden WordPress kurulumunu kolaylıkla yapabilirsiniz.

Destek

WordPress sitesi ile alakalı veya sunucu ile alakalı sorunlar olduğunda kolay ve hızlı bir şekilde ulaşabileceğiniz destek sistemi olup olmadığına dikkat etmelisiniz. Sunucu sorunlarını sizin çözmeniz mümkün olmadığından güçlü bir destek sistemine ihtiyacınız vardır. Bu sebeple hosting sağlayıcınızı seçerken bunlara da dikkat etmelisiniz.

En İyi WordPress Hosting Firmaları Hangileridir?

Dünya çapında yüksek kullanım oranına sahip WordPress için hosting firması da önemlidir. WordPress sunucularının iyi olması site hızının yüksek olmasını sağlar. Hosting firmasını  seçerken WordPress siteniz veya sunucu ile alakalı bir sorun olduğunda hızlı ulaşabileceğiniz destek ekibinin olması dikkat edilmesi gereken bir konudur.

  • GoDaddy
  • BlueHost
  • Hostgator
  • WPX Hosting

WordPress’e Yabancı Dil Ekleyebilir miyim?

WordPress sisteminde kendine ait bir yabancı dil sistemi olmasa da bunu eklentiler ile yapmak mümkündür. Ücretli veya ücretsiz eklenti kurarak wordpress sitenizde çoklu dil oluşturabilirsiniz. Ücretli olarak en çok kullanılan WPML eklentisi mevcuttur. WPML paketlerinden herhangi birini satın alarak Wordress sitenize yabancı dil ekleyebilirsiniz.

WordPress Eklentileri Tehlikeli midir?

WordPress açık kaynak kodlu ve kullanım oranı oldukça fazla olduğundan riskli ve tehlikeli eklentiler mevcuttur. WordPress’in yeni sürümlerine uyumlu olmayan eklentiler, geliştirilmeyen eklentiler de WordPress için tehlikelidir. WordPress eklentisi seçerken değerlendirme puanı yüksek ve indirme sayısı yüksek olanları seçmeniz site güvenliği için daha iyidir. Eklentiyi yüklemeden önce internetten araştırma yapmanız da site güvenliği için olumlu bir durumdur.

WordPress Sitesi Güvenliği için Nelere Dikkat Etmelisiniz?

WordPress Sitesi Güvenliği için Nelere Dikkat Etmelisiniz?

WordPress Güvenliği için Nelere Dikkat Etmelisiniz?

WordPress sitelerinde en büyük sorunlardan bir tanesi de güvenliktir. Ancak bazı şeylere dikkat edildiğinde güvenlik riskini minimuma indirmek mümkündür.

Yedekleme

WordPress sisteminde en önemli konulardan bir taneside site yedeği tutulmasıdır. Ne kadar önlem alsanız bile risk her zaman vardır. Bu sebeple site yedeği haftalık veya aylık alınmalıdır. Herhangi bir sorunda site yedeğinde web sitenizi eski haline getirmeniz mümkündür.

Şifre Oluşturma

WordPress sitelerinde yönetici profili oluştururken şifrenizi güçlü seçmelisiniz. 123 gibi sıralı sayılar veya basit harfler yerine noktalama işaretleri olan bir şifre seçmelisiniz. WordPress şifre oluşturucu ile güçlü bir şifre oluşturabilirsiniz.

Güvenli Sunucu

WordPress siteleri için hosting ve domain satın alırken bilinen firmaları tercih etmeniz güvenlik için daha doğrudur. Sunucu güvenliği demek site güvenliği demektir.