Web Tasarım Dersi

Temel Web Tasarım Kavramları

İnternet nedir?

İki veya daha fazla bilgisayarın bir araya gelerek veri alışverişi için oluşturdukları yapıya bilgisayar ağı denir. Dünya üzerinde yer alan birbirinden farklı büyüklükteki bilgisayar ağılarını birbirine
bağlayan en büyük bilgisayar ağıdır.

Yerel Ağ (Local Netowk / LAN)

Limitli bir alanda bağlantı sunan bilgisayar ağlarına Yerel Ağ (Local Network) denir. Sadece okul içerisinde olan intranet, üniversite iç ağı, ev ağı vs.

İnternet’in tarihçesi nedir?

İnternet 1969’da ABD Savunma Bakanlığı – İleri Araştırma Proje Ajansı (DARPA) tarafından oluşturulan ARPANET projesi ile başlar. Soğuk savaş döneminde nükleer saldırı sırasında bilgisayar ağları arasında ki iletişim merkezi olarak projelendirildi ve amacı kesintisiz bilgi iletişiminin sağlanmasıydı. ARPANET projesi gelişiyor ve projeye başka ağlarda katılmaya başlıyor ve en sonunda bizim bildiğimiz şekli ile küresel bir ağ olarak hizmete sunulup adı internet oluyor.

Türkiye’de internet ilk olarak 1993 yılında ODTU’nun ABD’de ki NSFNet (Science Foundation) a bağlanması ile gerçekleşiyor. 1996’da tüm eğitim ve araştırma kuruluşlarını birbirine bağlayacak UlusalAkademik Ağ (ULAKNET) kuruluyor ve 1998 yılında ilk son kullanıcı ve tüketicilere internet sunulmaya başlanıyor.

İnterneti kullanarak insanlar günümüzde neler yapıyor?

Bir ağda diğer kullanıcılar tarafından erişilen kaynakları barındıran bilgisayarya da cihazlardır.

  • Dosyaların üzerinde bulunduğu dosya sunucusu (file server),
  • Veritabanı işlemlerinin yapıldığı veritabanı sunucusu (Database Server),
  • Web sayfalarının bulunduğu Web sunucusu (Web server) olarak adlandırılır.

İnternete bağlı bir bilgisayarın internette ki ulaşılabilir / paylaşıma açık kaynaklarından hizmet alan bilgisayar / telefon / tablettir. Bir bilgisayar üzerinden internete bağlanarak bir web sitesini ziyaret ediyorsanız kullandığınız bilgisayar İstemcidir.

Her istemci bir sunucudan bir istekte bulunur (request), sunucuda buna yanıt vermekle yükümlüdür. (response)

İletişim Protokolleri

İnternet protokol takımı bilgisayarlar ve ağ cihazları arasında iletişimi sağlamak amacıyla standart olarak kabul edilmiş kurallar dizisidir. Bu kurallar dizisi temel olarak verinin ağ üzerinden ne şekilde paketleneceğini ve iletilen veride hata olup olmadığının nasıl denetleneceğini belirlemektedir.

  • HTTP (Hyper Text Transfer Protocol) : İnternet üzerinde Web sayfalarının aktarılması için kullanılan TCP/IP uygulama katmanı protokolüdür.
  • FTP (File Transfer Protocol) : İnternete bağlı iki bilgisayar arasında dosya aktarımı yapmak için;
  • SMTP (Simple Mail Transfer Protocol) : Bir e-posta göndermek için sunucu ile istemci arasındaki iletişim;

IP Adresi

Belli bir ağa bağlı cihazların ağ üzerinden birbirlerine veri yollamak için kullandıkları haberleşme yöntemidir. İnternet üzerinde her bilgisayarın sahip olduğu bir IP numarası vardır.

  • IPv4 : Örnek : 192.168.2.1
  • IPv6 : Örnek : 2001:a98:c040:111d:0:0:0:1