Stop-Motion Animasyon Nasıl Yapılır?

Animasyon filmi yapmak hem pahalı hem de emek yoğun bir iştir ve her tekniğin kendine göre artı ve eksileri vardır  ama tüm teknikler kendi içinde karmaşık yapılara bölünür. Mesela 2 boyutlu bir animasyon filmi yapmak binlerce sayfa cizim yapmaktan geçer, 3 boyutlu animasyonda ise her sürecin ayrı teknik personeline ihtiyacınız vardır. Bugünkü konumuz ise bence bu 2 methodtan oldukça farklı bir konumu olan Stop-Motion animasyon sistemlerinin yeni başlayanlar için özet klavuzu.
Stop motion tekniği fiziksel obje ve karakterlerin kamera karşınsynda her hareketlerinin kayıt edilmesi mantığına dayanır. Başka bir deyişle her hareketin fotoğrafının çekilmesidir. Çok bilinmese de en eski animasyon tekniğidir. Yıldız savaşları 4-5-6 bölümlerinde robotların animasyonları stop motion tekniğinin başarılı örneğidir. Günümüzde Tim Burton’nın filmleri ( The Nightmare Before Christmas, Corpse Bride, Henry Selick’in James and the Giant Peach, Coraline,  Nick Park’ın  Wallace and Gromit’i ve burda bahsetmeden geçemeyeceğim Adam Elliot’ın Marry and Max’i hala bu zor animasyon tekniğini başarıyla izleyicilerle buluşturuyor. Peki bu animasyon tekniği gerçekleştirilirken süreç nedir?

1 – Animasyon filminin konusunu belirleyin ve planlamanızı yapın.

  • Hikayenin bulunması ve senaryolaşması,
  • Storyboard’un çizilmesi
  • Sahnenin hazırlanması
    • Statik modellerin belirlenmesi ve modellenmesi,
    • Işıkların ayarlanması,
    • Kameraların konumlandırılması
  • Karakterler
    • Anime edilecek karakterlerin çizimi ve modellenmesi
    • Anime edilecek karakterlere iskelet sisteminin kurulması,
    • Karakterler için mimiklerin hazırlanması,
    • Karakterler için pozların planlanması,
  • Seslerin Animasyona eklenmesi, Müziklerin seçilmesi
  • Tüm ham çıktının işlenmesi [Post-Production]

Bu konu bile kendi içinde özel bir makale olabilir kısaca değinmek gerekirsek film yapıyorsunuz ve limitleriniz var. Daha işin başında iken 45 dk bir film çekmek isterseniz imkansız olmasa da çok zor bir sürece kendinizi atarsınız. Onun için hedeflerinizi gerçekçi koyup ona göre konu bulmalısınız.

Planlama aşamasında ise yine bir çok soru çıkacak karşınıza. Mesela karakteriniz ne olacak ? Clay’mi, kuklamı, çizim mi? Senaryoda hareket eden arka plan var mı? vb. bir çok soruyu kendinize sormanız gerekiyor ve buna göre setinizi ve karakterlerinizi çekime hazırlamalısınız. Kısaca ilk süreç ;

2 – Kameranızı seçin.

Senaryonuz var, karakterler hazır, set hazır, çekim için kameraya ihtiyacınız var. Günümüzde bu iş için pahalı kare çekim yapabilen kameralar varken frame grabber denilen cihazlar ile her türlü kamerayı kare çekim yapabilecek hale getirebilirsiniz. Filminizin bütçesine göre  donanım seçiminiz değişecektir.

3- Filminizi çekin.

Buraya kadar büyük özveri harcadınız ama herşey daha yeni başlıyor, Saninde 27 yada 30 kare çekimlerinden birini seçeceğinizi düşündüğümüzde bir karakterin standart tek adamı yaklaşık 2 saniye (60 kare) oluştuğunu düşünürseniz ne kadar meşakkatli bir işe girişmiş olduğunuzu anlayabilirsiniz.

4- Video düzenleme

Filmi çektiniz ama kesip biçerek onu son hale getirecek sürece yeni başlıyorusunuz. Bu süreçte temel programlardan bile yararlanabilirsiniz. Windows platformu için Window Movie Maker bu işin altında hızlı birşekilde kalkabilir Mac içinse yine İmovie yeterli seçenekleri sunacaktır. Fakat özel efektler eklemek istiyorsanız Adobe After Effects, Nuke gibi video kompozisyon programlarını kullanmanı daha doğru olacaktır.

5- Yayınlama

Filminiz artık hazır sıra insanlar ile buluşturmada. Festivallere katılacak iseniz festivallerin önceden belirlemiş oldukları standartlarda boyutunuzu belirlemiş olmanız gerekiyor. Ki bu süreçte planlama esnasında düşünülmesi gerekiyor. Ama elinizde farklı işletim sistemlerine ve internet formatlarına uyumlu versyonlarını alırsanız zorluk yaşamazsınız.

Bu yazı baştada belirttiğim gibi sadece bir özet, aslında yayınlanmış her maddenin kendi içersinde dallanıp budaklanıyor ve işler karmaşık bir halalıyor. Bu sebeple planlama süreciniz çok önemli. Önünüzde ki hedefler ulaşılabilir olmalı. Stop-Motion yapıcağım, 3 kişiyiz, karakterler bol diyaloglu, 15 dk, gibi bir yaklaşım sizi çok yorabilir.