Spam Klasörlerine Düşmeyin
Spam/gereksiz mail kavramı; bir kurum temsilcisi yada kişi tarafından, izinsiz ve alıcının onayı olmadan, yasal veya yasal olmayan yollarla elde edilmiş e-posta adreslerine bilgi gösterme, reklam izletme ve görüntüleme, içerik okutma, aldatma ve hesap erişimi kazanma gibi amaçlar ile mail gönderme işlemidir.
Novasta’nın Kurumsal Email Hizmetini İnceleyin >
Tanımdan da anlaşılacağı gibi kişiler veya kurumlar mail gönderirken bir den çok amaç gütmektedir. Dikkat edilmesi gereken nokta; masum bir firma tanıtım e-posta iletisi ile kötü amaçlı virüs/trojan gibi dijital kodları bilgisayarlara enjekte etmeye yarayan iletiler aynı payda da buluşuyor olmasıdır. Bu sebeple Kurumsal Firma çalışanlarının mail gönderirken spam filtrelerine takılmamaları için bazı kurallara dikkat etmeleri gerekiyor.
Neden Spam filtrelerine takılıyorsunuz ?
- Gönderdiğiniz kişilerden izin almadınız!
- Gönderdiğiniz mail adresleri aktif değil.
- Veritabanınızda Soft ve Hard Bounce bir çok eposta liste var.
- Domain/IP güvenilirlik sağlığınız iyi değil.
- Gönderdiğiniz mailler spam içerikli maillere benziyor.
- Bazı Domain uzantıları (.xyz, .biz, .website vb.), domainde kullanılan ayrıştırma işaretleri (“benim-firmam.com” gibi) spam olabilme ihtimali daha yüksektir. Çünkü bu tarz domain isimleri orjinal domain isimlerine benzeyebilmek için spam dağıtıcılar ve saldırganlar tarafından kullanılmaktadır.
Spam mail göndermekten nasıl kurtulursunuz?
Birden çok kişiye aynı anda tanıtım maili göndermeyin.
Kurumsal firmaların domainlerinin önce spam listesine daha sonra ise kara listeye alınmalarında ki en önemli sebeplerin başında pazarlama veya satış departmanı tarafından tanıtım maillerinin birden fazla kullanıcıya aynı anda gönderilmesidir. Kontrolsüz gönderilen tanıtım mailleri genelde spam olarak algılanmaktadır. Bu sebeple profesyonel ihtiyaçlarınız için profesyonel mail bülten sistemlerini tercih edin.
2021 yılı itibarı ile Türkiye Cumhuriyetinde ileti yönetim sistemine geçiş olacaktır. Tüm kurumsal firmalar markaları ile bu sisteme dahil olmalı ve sistemin izin verdiği kriterlere göre iletilerini göndermelidir.
Mail eklerini düşük tutun, yasaklı ekleri göndermeyin.
Gönderdiğiniz mail eklerindeki dosyalar 800kb’lık boyutları sürekli geçmesi spam mailler algılanmanıza sebep olabilir. 800kb ve üstü ekli mail gönderimlerinizi karşı tarafa ulaştırmak için web siteniz üzerinden download linki verebilirsiniz. Büyük dosyalarınızı WeTransfer vb. güvenilir dosya paylaşım hizmeti veren firmalar ile göndermeyi tercih edebilirsiniz.
Zip, Rar gibi dosyalar SPAM üreten kişiler tarafından da kullanıldığı için zorunlu olmadıkça tercih etmeyin. Bu dosyalar günümüzde içeriklerinde zararlı yazılım barındırarak kullanıcıların bilgisayarını ele geçirmek için yaygınca kullanılmaktadır. Kurumsal firmaların bir diğer tercih ettiği format ise Word/Excel dosyalarıdır. Bu dosyalarda Makro yazılım ihtimali olduğu için bir çok spam filtresi için tehdit olarak algılanır.
Gönderdiğiniz PDF dosya boyutlarına mutlaka dikkat edin.
Mail imzanıza dikkat edin.
Mail imzanızda kullandığınız logo, bilgi gibi imajlar 30-40 kb geçmemeli ve SSL sertifikalı domain serverınız üzerinden yüklenmelidir. Ek olarak yüklediğiniz dosyalar boyutları ufak olduğundan potansiyel zarar verici script olarak algılanabilir. Buda maillerinizin spama filtresine takılmasına olanak verir.
Email listeleri satın almayın.
Email adres listeleri satın almak iyi bir fikir değildir. Genelde bu listeler güncellenmez ve sizi kolayca spam ve blacklist listelerine sokar. Kendi arşiviniz en önemli hazinenizdir. Başka yerlere itibar etmeyin. Aynı şekilde web sitelerini dolaşarak elde ettiğiniz maillerde yine size spam olarak dönebilir. Genelde güncel olmayan bu mail adresleri firmalara hard bounce, soft bounce problemi yaşatmakta ve kolayca spam filtrelerine sokmaktadır.
E-Mailleriniz basit içerikli olsun.
Email içeriklerinizde kullanıcılarınızı eklemek için javascript, flash, gif benzeri web öğeleri kullanmayın. Video eklemeyin. Mail içerisine form, button gibi web sitesi öğeleri eklemeyin. Bir çok spam filtresi bu tarz mailleri kabul etmeyecektir.
Email içeriklerinde kullandığınız kelimelerinde spam skoru için bir değeri vardır. Mail içeriğinde sıklıkla “viagra, Crypto” gibi spamcıların sıklıkla kullandığı keliemelerin kullanımı, tüm içeriğin büyük harfler ile yazılması “BUNU HİÇ BEĞENMEDİM!!!”, spam olarak algılanma riskinizi arttırabilir.
Adanmış IP ile mail gönderin.
Maillerinizin sürekli spama düşme problemi devam ediyorsa, sadece size özel adanmış temiz IP adresi kiralayarak mail gönderimi yapabilirsiniz. Adanmış IP hizmetleri ileri mail gönderim kontrolü tamamen sizde olur.