Ddos ataklarını nedir? Nasıl etki eder?

Ddos Atakları
Web sitenizin bulunduğu serverların belirli ziyaretçi kapasiteleri vardır. Bu kapasitelerin çok üstünde trafik alması web sitesinin kullanılamaz hale gelmesini sağlar. İşte Ddos atakları bu fikri baz alan, web sitenizin serverlarını hedef alan kötü niyetli saldırılardır.
Ddos atakları tek bir kaynaktan olabileceği gibi, popüler bir web sitesi sahibiyseniz yüzlerce ip adresinden düzenli şekilde de olabilmektedir. Tabi ki atakların yüzlerce fa*rklı ip ve uluslararası merkezden olması atakları bloke etmek için ip adresinin önünü kesme çabasını güçleştirmektedir.
DDos Ataklarının amacı nedir?
Ddos ataklarının amacı web sitesinin yazılımına veya database’ine zarar vermekten çok, siteyi kullanım dışı bırakmaktır. Böylece işleyen bir e-ticaret sitesi, mali anlamda zor duruma düşürebilmektedir.
DDos ataklarını kimler yapıyor?
Ddos atakları gerekli yazılım sağlandıktan sonra bilgisayar bilgisi çok fazla olmayan bir kişi tarafından bile düzenlenebilir. Bu ataklar rakip firmaların ziyaretçileri çalmak, başarılarını durdurmak için kullanılabilmektedir. Organize şuç çeteleri, şantajcılar, eski çalışanlar, rakipler yani zarar vermek isteyen herkes Ddos atağı başlatabilir.
Eskiden Ddos atağı organize etmek zor bir işken, günümüzde teknolojinin gelişmesi ile beraber botnet kiralamaları ile binlerce zombi bilgisayar kiralanıp atak amaçlı kullanılabilmektedir. Internet hızlarının gelişmesi ve zararlı yazılımların gizlenme metodlarının gelişmeleri ile ataklar dahada yaygın hale gelmektedir.
Ddos atağı yaşadığımı nasıl anlarım?
İlk önce web sitenizin standart trafik aralığını bilmeniz gerekiyor. Bir web sitesi günde 1000 ziyaret alırken, bir anda 300.00 ziyaret alıyorsa muhtemelen bir atak ile karşı karşıyasınız. Genel trafiğinizde ki ani sert yükselişler bu ataklar ile ilgili ilk ipucuyu size verecektir.
Ddos atağı yaşıyorum ne yapmam gerekiyor?
Bir atak ile karşı karşıya geldiyseniz önceden aldığınız bazı önlemler sizi kurtarabilir.
- Ekstra Bandwitdth’i her zaman köşede bir yerde tutun, böyle bir atak karşısında kullanacağınız ek bandınızın olması size kurtulmak için zaman sağlayacaktır,
- Eğer kendi serverınızı kullanıyorsanız, hemen filtreleme ve sınırlamalar ile trafiğinizi kontrol altına alabilirsiniz,
- Paylaşımlı bir server kullanıyorsunuz, hemen server sağlayıcınızı durumu bildirip, harekete geçmelerini sağlayabilirsiniz,
- CDN kullanarak bu görevleri profesyonel firmalara yönlendirebilirsiniz.
Ddos atakları suç mudur?
Ddos atakları bir bilişim suçudur ve 1-5 yıl hapis cezası ile sonuçlanabilmektedir.