Renk Teorisi

18yy’da ortaya atılan Renk teorisi, rengi kullanma sanatı ve bilimidir. Kullanıldığı tasarım ve uygulama alanına göre farklı başlıklar ile açıklanabilir fakat genel olarak 3 ana kategoriye ayrılmıştır;

  1. Birincil Renkler : Diğer renk karışımlarından elde edilemeyen renkler. Diğer tüm renkler birincil renklerden türetilir.
    Kırmızı, Mavi, Sarı
  2. İkinci Renkler : Birincil renklerden türetilmiş renkler
    Yeşil, Turuncu, Mor
  3. Üçüncül Renkler : Birincil ve ikincil renklerin karışımı ile elde edilmiş renkler.

Renkler canlıların davranışları üzerinden değerlendirilmektedir. Sosyolojik, Psikolojik, sonradan öğrenilmiş, doğuştan gelen, farklı dalga boylarının gözler tarafından algılanması  gibi bir çok değişken tanımlanabilirken, canlıların beyninde oluşan renk direkt olarak canlının belirli davranışlar üzerinde etki yaratmaktadır. Kırmızı rengi gören bir boğa sinirlenebilir, sarı ışığı algılayan bir uçan böcek yolunu o ışık rengine göre belirleyebilir, turuncu ve siyah rengi bir canlı üzerinde göre hayvanlar bunu tehlikeli olarak algılayabilir. Elektro manyetik enerji dalgaları olan fotonların insan gözüne çarpması ve insan beynin bunu bir renk olarak algılaması çok kısa sürelerde gerçekleşmektedir. İşlemin beyinde gerçekleşmesi ise davranış biçimlerini değiştirir.

Renkler ve Duygular

Renklerin İnsanlar Üzerindeki Etkisi

Sıcak Renkler ve Soğuk Renkler

18yy bu yana sıcak ve soğuk renklerin tanımlanması önemli bir kavram olarak süregelmiştir. Sıcak renk’ten kasıt açık bir havada ki gün ışığı, güneş batışı ışığı ile anlatılmaya çalışılırken, soğuk renklerden kasıt grinin tonlarına sahip bulutlu bir havanın renk paletidir. Sıcak renkler kırımızdan sarı ve kahverengi tonlarına geçişi temsil eder. Soğuk renkler ise grilerin çoğunlukta olduğu mavi ve mor arası geçişi temsil etmektedir.

RGB Renk Modeli  : Kırmızı , Yeşil ve Mavi renklerinin karışımı ile renklerin elde edilmesini tarif eden renk modelidir. Bu üç rengin farklı oran ve yoğunluklarda karıştırılması farklı renklerin ortaya çıkmasına olanak verir. Televizyon, bilgisayar gibi elektronik cihazların tamamı RGB renk modeline göre renkleri oluşturmaktadır. RGB modeli rengin dijitalleştirilmiş hali olarak yorumlayabiliriz.

CMYK Renk Modeli : Fiziksel dünyada kullanılan renk modeli CMYK olarak tarif edilir. CYAN, MAGENTA, SARI ve SİYAH renklerinin farklı oran ve yoğunluklarda karıştırılması farklı renklerin ortaya çıkmasına olanak verir. Evinizde kumaş boyası elde etmek istediğinizde CMYK renk paleti üzerinden renklerinizi oluşturursunuz. RGB vs CMYK İki renk modelide farklı amaçlara hizmet etmesine rağmen kavramsal olarak karıştırılmaktadırlar. RGB bir bilgisayar monitöründe yaptığınız “MAVİ” ile CMYK “MAVİ” si aynı çıktıyı size sunmayabilir.

Bu yazımızı beğendiyseniz Renkler ve Uyandırdıkları Hisler adlı yazımızı takip edebilirsiniz.